Hallásvizsgálat
 

Kutyák és cicák hallásvizsgálataA halláskárosodás, vagy süketség megállapítása különösen nehéz dolog kutyáinknál és cicáinknál. Nemcsak azért, mert a károsodás lehet részleges, vagy egyoldali, hanem azért is, mert a teljesen süket állatok is érzékelnek egyéb ingereket – szagokat, fényeket, rezgéseket, hullámokat, melyeket esetleg mi észre sem veszünk, sőt, az azt kiváltó személy nem is tudja, hogy hatással lehet a hallásfunkcióra. Mindezekre az ingerekre hasonlóképpen reagálnak, mint egészséges társaik. Ezen okoknál fogva az egyetlen objektív módja a kivizsgálásnak az elektrofiziológiás hallásvizsgálat.


Miért fontos a hallásvizsgálat?


Köztudott, hogy bizonyos kutyafajtáknál – pl. bullterrier, argentin dog, dalmata, stb. –  felmerülhet genetikailag öröklődő süketség. Az genetikailag süket állat tenyésztésbe kerülve tovább örökíti a rendellenességet.

Ezen kutyafajták esetében ajánlott hallásvizsgálatot végezni még a tenyésztésbe vétel előtt, hiszen gyakran az egyoldali süketség ugyan észrevétlen marad, ám ugyanolyan hibaként öröklődik, mint a kétoldali.

Okozhatnak halláskárosodást továbbá különbözö sérülések, daganatok, krónikus fülgyulladások, vagy felléphet időskori süketség is. A károsodás helyét és milyenségét meghatározva lehetőség nyílik pontos prognózis felállítására, ezzel a rendellenesség kezelésére, gyógyítására.

Egy hallássérült állat sokkal nagyobb odafigyelést igényel úgy saját, mint mások biztonsága érdekében. Egy süket kutyára sokkal több veszélyforrás leselkedik, mint halló társaira. Legyen az egy autó, vagy egy futó ember, akitől megijed az eb –hiszen nem hallja ha közeledik –, vagy bámilyen más szituáció, ami megriaszthatja kutyánkat. Éppen ezért nagyon fontos a gazdival való jó kommunikáció és a bizalom kiépítése, hiszen egy kis odafigyeléssel sokszor a gazdi megelőzheti a bajt.


Mi is az a hallásvizsgálat?


A hallásvizsgálat elektrofiziológiás módszereivel vizsgálhatók a hallás perifériás és központi összetevői, ideértve a dobhártya működésének megfigyelését, az akusztikus reflex mérését és az agyi hallóközpontban keltett visszajelzéseket.

Általa mérhetők a külső fülcsatorna részei, közép- és belsőfül járatai, üregei, az agyi ideg, az agytörzs és az agykéreg bizonyos területei. Így a vizsgálattal pontosan beazonosítható, hol a probléma; idegi-örökletes, avagy „csupán” sérülés okozza a károsodást és az korrigálható e.

A vizsgálat objektivitása miatt már tíznapos kortól elvégezhető, ám javallott megvárni a hathetes kort, hiszen a kiskutya ekkor kapja meg első oltásait és a szükséges bódítás is biztonságosabb ,amit a vizsgálat után azonnali ébresztés követ.


Hogyan is működik pontosan a hallásvizsgálat?


Az eljárás lényege, hogy egy speciális eszközzel impulzusokat bocsájtunk az állat füleibe. A fül rövid impulzusokkal való akusztikus stimulációja elektromos hullámok sorozatát kelti a hallóközpont rendszerében. A stimuláció utáni első tíz percben keletkezett hullámok azonosíthatóak, mint agytörzsi hallóközpontban keltett visszajelzés (BAER - Brainstem Auditory Evoked Response), agytörzsi hallóközpontban keltett potenciál (BAEP- Brainstem Auditory Evoked Potence), vagy korai hallóközpont potenciál. A keltett hullámokat a készülék a kedvencünk fején elhelyezett elektródák segítségével méri. Ezen aktivitásokat rögzíti és összesíti a készülék, majd grafikon segítségével kirajzolja a hallórendszer sérüléseit, elváltozásait.

A vizsgálat elvégzésével megkülönböztethető lesz, hogy a halláskárosodást a vezetők sérülése okozza, avagy idegi alapú. Nagy előnye ezen elektrodiagnosztikai módszernek, hogy nem igényelnek behatolást, sem éber tudatállapotot, így a nem együttműködő állatokon is alkalmazható.


A vizsgálat során enyhe bódítást alkalmazunk. A kb. egy órás vizsgálatra bejelentkezni telefonon lehet, eredményéről angol és magyar nyelven igazolást állítunk ki.

Hallásvizsgálat

Milyen kutyfajtákban fordul elő veleszületett süketség?


Akita

Dogo Argentino

Pit Bull Terrier

American Bulldog

English Bulldog

Pointer

Canadian (Swiss) Shepherd

English Cocker Spaniel

Presa Canario

American Eskimo

English Setter

Puli

American Staffordshire Terrier

Foxhound

Rhodesian Ridgeback

Anatolian Shepherd

Fox Terrier

Rat Terrier

Australian Cattle Dog

French Bulldog

Rottweiler

Australian Shepherd

German Shepherd

Saint Bernard

Beagle

German Shorthaired Pointer

Samoyed

Bichon Frise

Great Dane

Schnauzer

Border Collie

Great Pyrenees

Scottish Terrier

Borzoi

Greyhound

Sealyham Terrier

Boston Terrier

Havannese

Shetland Sheepdog

Boxer

Ibizan Hound

Shih Tzû

Brittney Spaniel

Italian Greyhound

Shropshire Terrier

Jack/Parson Russell Terrier

Siberian Husky

Bull Terrier

Kuvasz

Soft Coated Wheaten Terrier

Cardigan Welsh Corgi

Labrador Retriever

Springer Spaniel

Catahoula Leopard Dog

Löwchen

Sussex Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

Maltese

Tibetan Spaniel

Chihuahua

Miniature Pinscher

Tibetan Terrier

Chinese Crested

Miniature Poodle

Toy Fox Terrier

Chow Chow

Mongrel

Toy Poodle

Cocker Spaniel

Newfoundland Landseer

Walker American Foxhound

Collie

Norwegian Dunkerhound

West Highland White Terrier

Coton de Tulear

Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Whippet

Dalmatian

Old English Sheepdog

Yorkshire Terrier

Dappled Dachshund

Papillon

Doberman Pinscher